10 Бързи рецепти за сос подходящи за рибното Ви ястие

Ако вече сте пробвали някои от предложенията на Fish Fast Food Рибу Рибу, ще сте запознати с разнообразието от сосове, които нашите готвачи използват при приготвянето на рибните ни сандвичи, салати и ястия. Сосът е ключова част от създаването на вкусен и незабравим деликатес и не бива да се подценява, не само в рецептите с месо, но и с рибни продукти.

Освен рецептите, които споделяме с Вас, подготвихме и списък с няколко вкусни соса, които биха могли да допринесат към неустоимия вкус на вашия рибен обяд или вечеря! Следните сосове могат да се използват с всички видове риба.

Бон Апетит!

1. Сос от магданоз

Този лесен сос, с лек вкус на лимон, е фантастична добавка за хрупкав, пържен морски лаврак, но и за други рибни продукти.

Необходими са:

50 г масло

50 г брашно

600 мл прясно мляко

2-3 супени лъжици ситно нарязан магданоз

сол и черен пипер

За да забъркате този вкусен аксесоар към рибата, разтопете масло в предварително загрят тиган, добавете брашно и оставете в тигана за няколко минути. След това бавно добавете прясно мляко, до получаване на гъста смес. Добавете магданоза и оставете да се готви около пет минути. Поръсете със сол и черен пипер.

2. Сос пушени бадеми

Още наричан Ромеско сос, този сос има специфичен, опушен вкус, който идва от пушените бадеми и пипера, които се използват. Този сос произлиза от Тарагона, Каталония, където местните рибари са го използвали за да разнообразят вкуса на рибата. Това изобретение се използва не само в рибните ястия, но и в салатите.

Необходими са:

2 печени пипера

1 скилидка чесън

¼ чаена чаша пушени бадеми

1 чаена чаша доматено пюре

2 чаени лъжици оцет

½ чаена чаша зехтин

магданоз

паприка

сол и черен пипер

Изсипете всички продукти, с изключение на зехтин, в блендер. Обработете до разбиването на всички продукти, след което добавете зехтин. Поръсете със сол и черен пипер. Този сос може да се приготви седмица преди използването му и да се охлади в хладилник, вкусът ще остане свеж!

Вкусна комбинация, не мислите ли?

3. Свеж, ароматен билков сос

Всичко, което Ви е необходимо за този сос лесно достъпно и бързо за приготвяне. Тази невзисктелна смес може да Ви послужи за прекрасна подправка към всеки рибен деликатес.

Необходими са:

3 супиени лъжици лимонов сок

2 супени лъжици ситно нарязан дребен лук

3 супени лъжици зехтин

½ чаена чаша бяло вино

Щипка лют, червен пипер

3 супени лъжици ситно нарязан магданоз

1 супена лъжица масло

Сол по вкус

Поставете лука, лимоновия сок и солта в малък тиган и запържете за около пет минути. Добавете 2 супени лъжици магданоз и оставете на огън още 2 минути. Добавете маслото и оставете на огън докато се разтопи. Залейте рибата със соса и поръсете магданоз за финал!

4. Обогатен кетчуп сос

Обогатен кетчуп сос от рибно заведение Рибу Рибу

Кетчуп, соев сос, оцет и табаско се събират заедно в този сложен, ароматизиращ сос.

Необходими са:

2 супени лъжици масло

¼ чаена чаша кетчуп

¼ чаена чаша соев сос

¼ оцет

½ чаена лъжица табаско

¼ чаена чаша + 1 супена лъжица зехтин

½ чаена чаша ситно нарязан лук

1 скилидка чесън, смляна

1 ситно нарязана червена чушка

Чили

1 домат, обелен и ситно нарязан

6 зелени маслини

2 супени лъжици ситно нарязан босилек

2 стръка целина

Смесете масло с кетчуп, соев сос, оцет и табаско в тиган и оставете докато сместа заври, след което премахнете от топлината. Отделно, нагрейте на бавен огън зехтин с пресен лук и чесън. Добавете червена чушка, целина и чили сос и оставете на огън около пет минути. Преместете зеленчуците в купа и добавете към тях домати, маслини и босилек.

5. Сос мента

Съществуват различни варианти на този сос, в зависимост от ястието, с което ще се консумира. Чувствайте се свободни и Вие да добавите нещо свое към него!

Необходими са:

1 чаша плюс 2 супени лъжици нарязана, прясна мента

½ чаена чаша бульон от говеждо месо

1/3 чаена чаша млян шалот

6 супени лъжици червен, винен оцет

2 супени лъжици царевично нишесте

Смесете прясна мента с бульон, шалот, оцет и захар в среден в малка тенджера и бъркайте на умерен огън, докато захарта се разтопи. Оставете още 2 минути на огън. Покрийте и оставете да престои около два часа. Поставете соса в стъклен съд и добавете царевично нишесте, като постепенно ги смесвате разбърквайки. Поставете на огън и разбърквайте докато сместа се загрее, за около две минути. Премахнете от огъня и охладете преди използване.

6. Сметанов сос с лимон

Надали има по-лесен сос от сметановия сос с лимон. Не Ви е нужно нищо повече от сметана, лимонови кори, сол, лимонов сок и магданоз.

Необходими са:

1 ½ чаена чаша сметана за готвене

¼ чаена лъжица сол

1 лимон (настърган)

1 лимон (изстискан)

1 щипка чесън на прах

½ чаена чаша настърган пармезан

Затоплете сметаната и добавете лимоновия сок и настръганите лимонови кори. Сместа ще започне веднага да се втвърдява. Намалете огъня и добавете чесън на прах и сол и разбъркайте още една минута. Добавете пармезан и бъркайте, докато се разтопи напълно.

7. Сос Салмориглио

Сосът Салмориглио произлиза от Южна Италия, където намира широко приложение. Този остър на вкус, маслен сос се счита за класически специалитет в Сицилия.

Необходими са:

2 супени лъжици пресен лимонов сок

2 супени лъжици зехтин

1 ½ супени лъжици нарязан пресен риган или ½ чаена лъжичка сух риган

1 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора

2 скилидки чесън, млян

Приготвянето на този сос изисква единствено да добавите всички изброени продукти заедно и да ги разбъркате с размах до получаване на желаната консистенция! Пробвайте да добавите и щипка магданоз.

8. Сос червено вино

Успехът на този сос зависи от качеството на виното. Вероятно неведнъж ще използвали този елексир в кухнята, приготвяйки разнообразни месни ястия. Същото можете да приложите и в приготвянето на риба, подправено с няколко допълнителни продукта.

Необходими са:

6 скилидки чесън, разрязани на две

1 глава лук, ситно нарязан

1 морков, ситно нарязан

1 стрък целина, ситно нарязан

1 дафинов лист

½ чаена лъжица червен пипер

2 супени лъжици зехтин

Нагрейте предварително малък тиган със зехтин. Добавете чесън, лук, морков, целина, дафинов лист и червен пипер. Разбърквйте на умерен огън около 4-5 минути. Усилете огъня и добавете червеното вино. Изчакайте докато заври и намалете отново огъня до умерена температура. Оставете за още 4-5 минути.

Изберете плътно, червено вино за богат цвят и силен аромат!

9. Сос от джинджифил и домати

Сос от джинджифил и домати от доставка на храна от Fish Fast Food Рибу Рибу

Въпреки, че този сос може да се сглоби за няколко минути, той е изненадващо сложен за приготвяне.

Необходими са:

¾ чаена чаш млян лук

2 чаени лъжички пресен, обелен джинджифил, млян

2 скилидки чесън, млян

¼ чаена чаша масло

2 чаши пресни, белени домати, нарязани на кубчета

1 щипка захар

Сол на вкус

Пресен черен пипер, млян

¼ чаена чаша магданоз, млян

Сгответе лук, джинджифил и чесън в тиган с масло, предварително загрято, и оставете на умерен огън, за около четири минути. Разбъркайте с домати и захар и оставете на огън за около петнадесет минути. Прекарайте сместа през блендер, за да получите желаната консистенция.

10. Сладко-кисел сос

Сладко-кисел сос - Рибно заведение Рибу Рибу

Тази здравословна версия на класическия сос, типичен за китайската бърза кухня е лек и пикантен. Много от Вас вероятно са пробвали този сос с най-различни ястия но малко хора експериментират с него като допълнение за рибни храни.

Необходими са:

1 супена лъжица царевично нишесте

1 супена лъжица вода

2/3 чаена чаша сок от ананас

1/3 чаена чаша оризов оцет

1/3 чаена чаша кафява захар

3 супени лъжици кетчуп

1 супена лъжица соев сос

Смесете водата с царевичното нишесте в купа, разбъркайте и оставете настрана. В среден тиган добавете сок от ананас, оризов оцет, кафява захар, кетчуп и соев сос. Оставете на умерен огън, докато сместа заври. Добавете сместа с царевичното нишесте и разбъркайте, до получаване на гъста смес.

След като вече имате пред себе си този списък от вкусни изкушения, които си струва да опитате, можете да започнете с експериментите за разнообразяване на вашите рибни ястия!

Summary
recipe image
Recipe Name
10 Бързи рецепти за сос подходящи за рибното Ви ястие
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)