10 Ужасяващо Изкусителни Морски Специалитети в Япония

В любопитството ни към алтернативни предложения с морски дарове попаднахме на интересни „изкушения“ предлагани в Япония. Японците се славят със здравословната си диета, богата на ориз, зеленчуци, риба и морски дарове. Японската кухня е запазила своята специфика и често се асоциира със способността си да лекува и подмладява човешкия организъм.
В списъка от морски деликатеси, предлагани в Япония, които приготвихме за Вас, са включени най-различни специалитети, които със сигурност е рядкост да видите като предложение в типичното рибно меню в България. За дегустацията на някои от тях вероятно ще е необходима доза психическа подготовка.

Bon Appétit!

1. Ширако

Представете си Ширако като мъжкия еквивалент на хайвер. Не, че поставяме хайвера непременно в женски род, но докато хайверът представлява яйцата на рибите, ширако представлява сперматозоидите. Ширако може да дойде от много различни видове риба и в следствие на дегустации е описан като “кремообразен” или “крем-подобен.” Ширако може да бъде приготвен на пара, на тиган или изпържен. Независимо какво количество време отделите, за да сготвите този странен деликатес, със сигурност ще срещнете объркани погледи, ако разкажете какво всъщност сте замислили за вечеря.

2. Фугу

Фугу, още наричана „пъфърфиш“ в Япония, съдържа смъртоносно количество отрова, и определено е риба, с която е желателно да се справи професионален готвач, особено, ако мислите да опитате черния дроб, който е деликатес, пълен с отрова. Обикновено, фугу се сервира в суров вид, тънко нарязан или в горещо ястие, а според любители, дори могат да се ядат яйчниците на тази риба, мариновани в паста от оризови трици. Повечето фугу дегустатори ще ви кажат, че изкушението да се опита тази риба произлиза не толкова от самия вкус, който е описан като леко скучен, а от риска от дегустацията.

3. Хоя (морски ананас)

Това смешно на вид животно, което изглежда като част от научно-фантастичен филм, има странен вкус, който напълно отговаря на неговия външен вид. Въпреки, че морският ананас не е невероятно често срещан в Япония, той често се сервира като сашими.

4. Медуза

Докато ние сме свикнали да избягваме медузите на плажа през Август месец, в Япония те се сервират като деликатес. Обикновено първо се сушат, защото бързо се развалят извън вода. След това се хидратират наново чрез накисване във вода и се сервират в сос от оцет. Някои описват яденето на медузи като дъвчене на гумени ленти, но други го сравняват повече с варени калмари. Този деликатес не се отличава с ярък вкус, така че изборът на дресинг е ключов.

5. Ферментирало Суши

Този специалитет се прави като се маринова вид японски шаран в ориз, в продължение на цели четири години. След това, получената ферментирала риба се нарязва на тънки филийки и се сервира като суши. Това всъщност е много стар стил на приготвяне на суши, който все още се приготвя около езерото Бива. Както можете да си представите, миризмата е невероятно силна!

6. Кит

Независимо от това, което мисли международната общност, Япония продължава своя лов на китове всяка година, в името на науката и на това, че месото се продава по-открито из тези географски ширини. За изненада на мнозина, това е доста често срещан елемент от менюто в някои училищни обяди, макар че китовото месо не е толкова често срещано в ресторанти. Човек би предположил, че месото от кит ще е невероятно на вкус, но то по-скоро се описва като безлично, което вероятно е резултат от начина, по който се приготвя, който най-често е пържен.

7. Летяща риба

Ако сте фен на суши, може би ще сте запознати с „тобико“ – шарените яйца от летящи риби. Но замисляли ли сте се дали някога бихте опитали тази риба? Летящите риби се отличават с лек вкус, но бъдете внимателни с тези остри крила!

8. Намако (морска краставица)

Морските краставици обикновено се консумират сурови в Япония, където се ядат самостоятелно или с оцет. Смятат се, за имащи “деликатен вкус”, но някои просто ги смятат за неотличаващи се и скучни.

9. Рогати рапани

Ако отидете в близост до океана през лятото в Япония, може да имате възможност да видите как рогати морски охлюви се пържат на скара, встрани от пътя. Те могат също така да се консумират като сашими, като един от най-популярните начини за ядене е да извади горчивата на вкус, черна част в долната област на корпуса.

10. Солени сушени сардини или аншоа

Ако предпочитате да ядете стотици риби наведнъж, този деликатес е за Вас! Той е приготвен от изсушаването и осоляването на млади сардини или аншоа. Те обикновено са поставени в ориз или смесени със зеленчуци. Те имат силен, солен вкус, но той в никакъв случай не е непреодолим!

И така, ако имате път към Япония и случайно попаднете на някои от тези предложения, можете да имате предвид някои от фактите, включени в тази статия, за да направите своя избор. Ние от Fish Fast Food Рибу Рибу ще се радваме да чуем коментарите Ви, ако все пак се престрашите да опитате нещо крайно нестандартно от морския свят!

Резюме
10 Ужасяващо Изкусителни Морски Специалитети в Япония
Заглавие
10 Ужасяващо Изкусителни Морски Специалитети в Япония
Описание
10 Ужасяващо изкусителни морски специалитети предлагани в Япония. Научете за морски специалитети като медуза, ширако, солени сушени сардини, летяща риба.
Автор
Публикувал
Рибу Рибу
Лого