Празник на седемте риби

С наближаването на Коледа започват не само дългите списъци с все още некупени подаръци, но и приготовленията за трапезата на 24ти Декември или Бъдни вечер – последният ден от великите пости. Този семеен празник носи със себе си традицията на изобилие на масата, като някои от основните елементи са домашна питка с пара, която попада в късметлиите, както и 7, 9 или 11 на брой постни ястия.

Празник на седемте риби - Fish Fast Food Рибу Рибу

Днес ще направим леко отклонение от нашите традиции, за да Ви разкажем за едно по-различно празненство, което се среща в Италия и заема голяма част от Бъдни вечер – празникът на седемте риби. Произлизащ от Южна Италия, празникът на седемте риби се нарича още Навечерието и чества очакването на Vigilia di Natale или раждането на Иисус в полунощ.
Празникът на седемте риби е основна част от Бъдни вечер в Италия и Америка и играе ключова роля в приготвянето на меню за трапезата. Както името подсказва, този празник е свързан с изобилие от морски дарове, които отразяват традицията на въздържане от червено месо до настъпването на Коледа. Храненето с морски дарове в навечерието на Коледа датира от Римокатолическата традиция на въздържание. В този случай, въздържанието се отнася за консумацията на месо и млечни продукти. Тъй като по време на постите приемането на месо не е позволено, католиците предпочитали консумацията на риба, най-често пържена в олио.

Днес, празникът на седемте риби се чества със седем различни вида риба, откъдето произлиза и името му. Въпреки това, не всички семейства се придържат към броя, а по-скоро наблягат върху изобилието на рибни продукти. Най-популярното ястие за южните италианци е осолената риба треска, която почти винаги заема централна част на трапезата. През годините към менюто се добавят и пържените стопилки, калмари и други видове морски дарове като омари, сардини, змиорки, октоподи, скариди и миди. Не са изключени и зеленчуците, пастите и домашното вино. Изборът на ястия, които се сервират, обикновено се предават от поколение на поколение и са специфични за различните семейства.

Празник на седемте риби - Рибно заведение Рибу Рибу

Въпреки, че при нас няма установена традиция да се приготвят рибни ястия на Бъдни вечер, този празник ни се стори интересна възможност да експериментираме с нещо различно, не само по време на празниците, но и в обикновеното приготвяне на вечеря за семейството или приятели. Колко често Ви се е случвало някой да Ви покани на вечеря, в чест на празникa на седемте риби?

Весело посрещане на празниците от екипа на Fish Fast Food Рибу Рибу!