Въздействие на рибата върху мозъка

След като вече разгледахме ползите от рибата за спортистите и общите здравословни предимства, които тя носи, нека преместим фокуса изцяло върху мозъка. Въпреки, че е прекрасно да имаме добре изглеждащо, спортно тяло, не бива да оставяме на заден план мозъка и неговото нормално развитие и функция.

Риба благоприятна за мозъка - Fish Fast Food Рибу Рибу

В миналото, хората са се обръщали към рибната храна като храна за мозъка. Това, до някаква степен, във времето е останало като мит, на който мнозина не са вярвали. Днес, многобройни изследвания показват, че този мит е всъщност реалност и рибата има пряко въздействие върху функцията на мозъка. Ако някога сте се питали дали има операция, в която специалисти могат да уголемят или подобрят мозъка Ви, сте открили, че до момента такава не съществува, но консумацията на рибни продукти ще има подобен ефект върху Вас и Вашето ценно, сиво вещество.

Въздействие на рибата на мозъка - Fish Fast Food Рибу Рибу

Факт е, че голяма част от човешкия мозък е съставен от омега-3 мастни киселини, които както вече знаем, са ценен компонент, който можем да си набавяме от рибата. 60% от мазнините на мозъка са точно тези омега-3 мастни киселини, които рибата предоставя. Те са необходими за нормалния растеж, както в утробата, така и през ранно детство. Около 75% от мозъчните клетки са на място преди раждане, а останалите 25% са на място до 1 годишна възраст, превръщайки приема на омега-3 мазнини в основна хранителна съставка за бременни майки и малки деца. Омега-3 мастни киселини са приети за толкова ценни и необходими за ранното развитие на мозъка, че сега те са автоматично добавени във формулата на бебешкото мляко. Отделно, бременните жени са почти винаги съветвани от лекари да ядат две порции риба всяка седмица – включително най-малко една, богата на петрол, риба.

Приемането на риба има значителни ефекти върху хипокампусът и орбиталният фронтален кортекс. Хипокампусът – частта в мозъка, която отговаря за дълготрайната памет, е 14% по-голям при хора, които консумират риба веднъж седмично в сравнение с тези, които не консумират толкова често. Увеличаването на хипокампуса води до намален риск от заболяване от Алцхаймер. Орбиталния фронтален кортекс, който контролира изпълнителната функция, при хора, консумиращи риба веднъж седмично е 4% по-развит.

Благоприятна риба за мозъка - Рибно заведение Рибу Рибу

Зад всички тези промени стоят омега-3 мастните киселини като основен фактор, който влияе върху различните части на мозъка. Доказано е, че омега-3 мастните киселини забавят когнитивния упадък. В проучване, което е траело четири години, по-високите нива на омега-3 мастни киселини в кръвта на хората са били свързани с по-ниските темпове на атрофия на мозъка. Други проучвания показват, че когато плъхове са били държани на диета с ниски нива на омега-3 мастни киселини са се наблюдавали засилени признаци на деменция.

Нашият интерес към рибата, като ценна част от човешката диета, ни води към все по-интересни теми, свързани с ползите от консумация на риба, които споделяме с Вас. От гореописаното разбираме, че в случай, че чувствате как мозъкът Ви понякога не функционира по начина, по който бихте искали, не е необходимо да предприемате сериозно мерки, а просто да увеличите консумацията на риба. Това ще подобри не само концентрацията Ви, но и общата дейност на мозъка.

Ние във Fish Fast Food Рибу Рибу Ви очакваме с вкусни предложения, които ще Ви помогнат да набавите необходимите омега-3 мастни киселини!

Резюме
Въздействие на рибата върху мозъка
Заглавие
Въздействие на рибата върху мозъка
Описание
Разберете повече за благоприятното въздействие на рибата за мозъка. Как тя влияе благоприятно за подобряване на паметта. Научете повече за диетите с риба.
Автор
Публикувал
Рибу Рибу
Лого